Ga traditioneel verkleed met Carnaval

Ga traditioneel verkleed met Carnaval
Ga traditioneel verkleed met Carnaval

Een echt traditioneel carnavalskostuum is een boerenkiel. Een boerenkiel werd namelijk vroeger voor de oorlog in Brabant gedragen tijdens Carnaval. Dit kwam omdat er veel armoede heerste in Brabant en er geen geld was voor nieuwe kleding. De meeste mensen waren namelijk boeren in die tijd, waardoor iedereen wel een boerenkiel in zijn kast had hangen. Daarom werd een boerenkiel ook gedragen tijdens Carnaval. Een andere reden voor het dragen van een boerenkiel is dat iedereen gelijk is tijdens Carnaval. Doordat iedereen een boerenkiel droeg, was er geen onderscheid meer te maken tussen de verschillende rangen en standen.

Typisch Brabants carnavalskostuum

Een boerenkiel is dus een typisch Brabants carnavalskostuum. In Den Bosch is tijdens Carnaval dan ook de dresscode een boerenkiel. In sommige caf├ęs kom je zelfs niet binnen als je geen boerenkiel aan hebt. Ze zien daar het liefst een blauwe boerenkiel die behangen is met allerlei typische versiersels uit Den Bosch. In de carnavalswinkels in Den Bosch hangen dan ook voornamelijk boerenkielen. Mensen die van buitenaf Carnaval komen vieren in Den Bosch, raden ze dan ook sterk aan een boerenkiel aan te trekken en niet in een ander kostuum op te komen dagen. Dit vinden ze gewoon een kwestie van fatsoen.

Boerenkiel kopen

Wanneer je een boerenkiel wilt kopen, dan hoef je hiervoor niet perse naar een drukke carnavalswinkel. Je kunt dat heel eenvoudig online doen bij bijvoorbeeld Feestcenter.nl. Dit is een uitgebreide webshop met carnavalskleding en andere feestkleding. Ze hebben dus ook een groot aanbod boerenkielen, voor jong en oud. Bovendien is hun carnavalskleding altijd scherp geprijsd, waardoor je nooit teveel betaalt. Ga dus lekker traditioneel verkleed dit jaar en bestel een boerenkiel!